Blaasontsteking

Wat is een Blaasontsteking?

Blaasontsteking Een blaasontsteking is een ontsteking in de blaas, meestal gaat het om een ontsteking van de blaaswand, maar ook de urinebuis kan ontstoken zijn, er wordt dan gesproken van een urinebuisinfectie.

In de blaas wordt de urine opgeslagen en via de urinebuis wordt de urine afgevoerd het lichaam uit. Urine bevat veel bacteriŽn en daardoor ontstaat een grote kans op infectie. Meestal merk je dat je een blaasontsteking hebt door pijn bij het plassen, maar ook een continu aandranggevoel (gevoel dat je moet plassen) en kleine beetjes per keer plassen zijn verschijnselen van een blaasontsteking.

Een blaasontsteking komt vaak voor en relatief vaker bij vrouwen dan bij mannen. Blaasontsteking komt vaak voor tijdens het begin van de zwangerschap. Oorzaak blaasontsteking Zoals gezegd is een blaasontsteking een ontsteking in de blaas. Dit komt door een bacterie die vanuit de urinebuis de blaas infecteert, vaak is dit een bacterie die via de anus bij de plasbuis terecht komt. Dit verklaart waarom een blaasinfectie vaker voorkomt bij vrouwen, de plasbuis van een vrouw is namelijk veel korter (gemiddeld 4 cm) dan die van een man (gemiddeld 18 cm.) en de anus en vagina van een vrouw liggen dicht bij elkaar. Doordat de urinebuis korter is, dringen bacteriŽn makkelijker binnen.

De bacterie dringt binnen tot de blaas en hecht zich aan de blaaswand. Andere oorzaken van blaasontsteking zijn slechte hygiŽne, irriterende stoffen in de voeding, geslachtsgemeenschap (vooral als hier ook sprake is van anale penetratie,) en zwangerschap. Ook kan een blaasontsteking ontstaan doordat de blaas niet goed geleegd wordt tijdens het plassen. Er blijft dan telkens een laagje urine in de blaas staan waarin bacteriŽn zich kunnen vermenigvuldigen.

Behandeling blaasontsteking

Blaasontsteking is goed te behandelen middels een antibiotica kuur. Deze wordt voorgeschreven door de huisarts. Indien blaasontsteking blijft terugkeren wordt doorverwezen naar een specialistische uroloog of gynaecoloog, er wordt dan gekeken of er een afwijking van de urineweg is die een ontsteking veroorzaakt.

Blaasontsteking voorkomen

Voorkom een blaasontsteking door goede hygiŽne en voldoende te drinken. Hierdoor spoelt de blaas en dus ook de bacteriŽn goed door. Plas altijd goed uit zodat er geen urine in de blaas achterblijft en ga na geslachtsgemeenschap altijd even naar het toilet.