Diarree

Wat is Diarree?

Diarree Iedereen heeft het wel eens gehad: diarree. Diarree is ontlasting waar te weinig water uit onttrokken is. Daarnaast is diarree een oncontroleerbare drang naar ontlasting die meerdere malen per dag kan optreden. Normaal gesproken wordt het vocht door de darmen onttrokken uit de ontlasting. Bij een normale stoelgang wordt de voedselbrij langzaam door de darmen geloodst en wordt er water aan die voedselbrij onttrokken. Je hebt dan normale ontlasting. Als de darmen om de een of andere reden niet goed werken, blijft er teveel water in de ontlasting zitten, waardoor diarree ontstaat.

Het tegenovergestelde van diarree is verstopping of obstipatie, in dat geval onttrekken de darmen teveel water aan de voedselbrij. Diarree gaat vaak gepaard met buikpijn en krampen. Diarree veroorzaakt deze krampen en pijn in de buik, doordat het normale stoelgangproces flink verstoord is.

Oorzaken van Diarree

Diarree kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van diarree is een infectie van het maagdarmstelsel, zoals bij buikgriep of voedselvergiftiging. Dit komt door eten van bedorven of verkeerd bereid voedsel. Diverse bacteriŽle en virale infecties zorgen voor te veel vocht in de darmen. Het lichaam scheidt dan als reactie overvloedig water af om deze ziektekiemen en giftige stoffen weg te spoelen. Hierom is het niet goed om 'stoppende' middelen te nemen bij diarree, want het kan zijn dat je daarmee giffen binnenhoudt die je lichaam liever kwijt is.

Diarree is eigenlijk een natuurlijke reactie van het lichaam op een stof die er niet in hoort. Een oorzaak van diarree is dan ook vaak terug te vinden in het eetpatroon van de laatste dagen. Een teveel aan vocht in de darmen is niet altijd de oorzaak van diarree. Ook 'overgestimuleerde darmen' kunnen diarree veroorzaken - door o.a. nervositeit, stress of chemische factoren worden de darmen teveel gestimuleerd. De voedselbrij gaat dan te snel door het darmstelsel, waardoor er niet voldoende water onttrokken kan worden. Diarree kan een onschuldige kwaal zijn. Soms is het echter een uiting van een ernstigere aandoening, zoals dysenterie, voedselvergiftiging, cholera, buiktyfus of chronische darmontsteking. Ook kan een lactoseovergevoeligheid de oorzaak zijn. Chronische diarree kan veroorzaakt worden door de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Dit zijn chronische ontstekingen van de darmen. De zogeheten reizigersdiarree ontstaat vooral door van het drinken van besmet water of het eten van besmet voedsel. Diarree gaat vaak gepaard met buikkrampen, misselijkheid en winderigheid. Als je langer dan twee etmalen diarree hebt, moet je een arts waarschuwen. Bij langdurige diarree bestaat ook het gevaar dat je uitdroogt.

Diarree bij baby's

Het is moeilijk om te bepalen wanneer er sprake is van diarree bij een baby. De ontlasting is soms namelijk al erg dun en dit hoeft niets te betekenen. Toch komt diarree vaak voor bij babyís of kinderen en is het wel belangrijk hier alert op te zijn. Diarree bij babyís kan namelijk duiden op verkeerd voedsel, voedselvergiftiging of een andere buikaandoening . Er zijn een aantal kenmerken die kunnen wijzen op diarree bij babysí.
 • De baby poept meer dan vijf keer op een dag.
 • De ontlasting ruikt anders en ziet er anders uit dan normaal.
 • Als de baby nieuw voedsel heeft gegeten kan dit ook de oorzaak zijn van de verandering van de kleur van de ontlasting.
 • De darmpjes zijn geprikkeld, dit merk je aan winderigheid.
 • De ontlasting is dun en waterig.

  De diarree van babyís kan verschillende oorzaken hebben, maar het is van belang de gezondheid van de baby goed in de gaten te houden i.v.m. de kans op uitdroging. Zorg dat de baby genoeg drinkt, let goed op de algehele hygiŽne, omdat diarree zeer besmettelijk kan zijn en ga goed met de voeding om. Gebruik bijvoorbeeld schoon keukengerei. Het is verstandig altijd even de huisarts te raadplegen, zodat deze op de hoogte is en eventueel een middeltje kan voorschrijven.

  Behandeling diarree

  Vooral jonge kinderen, maar ook bejaarden, moeten bij diarree oppassen voor uitdrogingsverschijnselen. Omdat zij zeer gevoelig zijn voor vochtverlies, kan diarree bij hen snel tot uitdroging leiden. Deze, vooral voor kinderen, gevaarlijke situatie kan worden voorkomen door veel te drinken. Als regel geldt dat een glas vocht per ontlasting moet worden gedronken. Een goede maat om te kijken of je voldoende vocht binnenkrijgt, is kijken of je urine helder en kleurloos is. Bij acute diarree is meestal geen behandeling nodig. De klachten verminderen vaak binnen enkele dagen. Als symptomen zoals waterige ontlasting, buikkrampen en/of koorts aanhouden kan de huisarts verder onderzoek doen. Als een bacterie of parasiet in de ontlasting wordt gevonden, kan de arts u soms een antibiotica voorschrijven. Bij acute diarree is het niet verstandig om diarreeremmers te gebruiken zoals geactiveerde kool, norit of loperamide. De veroorzaker van acute diarree (soms een bacterie of parasiet) moet juist via de ontlasting de darm verlaten. Als u een diarreeremmer gebruikt kan de bacterie of parasiet zich in het darmslijmvlies gaan nestelen. Bij chronische diarree is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Vaak kan de onderliggende ziekte behandeld worden, zodat ook de diarree vermindert. In sommige gevallen zal de arts (langdurig) een diarreeremmer voorschrijven, om de klachten te verminderen. Bij uitdroging als gevolg van diarree kan de huisarts middelen voorschrijven om de uitdroging te voorkomen of op te heffen, zoals ORS. Bij tekenen van ernstige uitdroging zal de huisarts verwijzen naar het ziekenhuis. Hier kan snel vocht toegediend worden. Dit kan door een slangetje via de neus naar de maag, wat een sonde wordt genoemd. Eventueel kan ook vocht worden toegediend via een infuus. Het vocht komt dan via een slangetje direct in een bloedvat.