Haaruitval

Wat is haaruitval?

haaruitval

Haaruitval en kaalheid zijn veel voorkomende problemen. Er zijn verschillende vormen van haarverlies en haaruitval kan bij vrouwen en mannen voorkomen. Haaruitval heeft te maken met de groei van de haren en de ontwikkeling hiervan, of beter gezegd, de verstoring van de ontwikkeling hiervan.

De groeifase van het hoofdhaar duurt gemiddeld 2-5 jaar. Bij vrouwen duurt de groeifase van elke hoofdhaar langer dan bij mannen. In de loop van het laatste groei-jaar neemt de celdeling langzaam af en wordt de basis van de haar steeds dunner. Dan breekt de overgangsfase aan waarin de groei volledig stopt en de haar minder stevig in het haarzakje verankerd zit. In de rustfase die daarop volgt zal de haar uitvallen. Na enkele maanden komt het haarzakje weer tot ontwikkeling en wordt een nieuwe haar geproduceerd. Als dit proces verstoord wordt en de haarzakjes niet meer tot ontwikkeling van nieuwe haren overgaan, spreekt men van haaruitval. Ook miljoenen vrouwen hebben last van haaruitval en meer dan de helft van de vrouwen krijgt in haar leven last van haaruitval. Voor vrouwen ligt dit vaak gevoeliger dan voor mannen. Voor vrouwen zijn er aparte behandelmethode omdat dit vaak veroorzaakt wordt door hormonale schommelingen of veranderingen.

Haaruitval bij vrouwen

Ook miljoenen vrouwen hebben last van haaruitval en meer dan de helft van de vrouwen krijgt in haar leven last van haaruitval. Voor vrouwen ligt dit vaak gevoeliger dan voor mannen. Voor vrouwen zijn er aparte behandelmethode omdat dit vaak veroorzaakt wordt door hormonale schommelingen of veranderingen.

Oorzaak haaruitval

De meestvoorkomende vormen en oorzaken van haaruitval zijn:

 • Genetisch bepaalde haaruitval: androgenetische alopecie
 • Cirkelvormige haaruitval: Alopecia areata
 • Diffuse haaruitval: diffuse alopecie
 • Genetisch bepaalde haaruitval: androgenetische alopecie

  De androgenetische haaruitval wordt vaak als erfelijk bepaalde haaruitval aangeduidt. Oorzaak is het hormoon DHT (Dihydrotestosteron). Als op de hoofdhuid veel DHT voorkomt en een erfelijke aanleg tot overgevoeligheid daarvoor bestaat wordt de groeifase van het haar verkort. Iemand met een kaal hoofd heeft dientengevolge niet minder haarzakjes dan iemand met een volle bos haar, maar de groeifase van het haar is zover verkort, dat het van buitenaf nauwelijks meer zichtbaar is. Daardoor verkommeren de haarzakjes meer en meer, wat dus uiteindelijk op de overgevoeligheid voor DHT terug te leiden is. De groeifase van het haar duurt onder normale omstandigheden 2 tot 5 jaar. Bij erfelijk bepaalde haaruitval kunnen zich de haren echter niet meer volledig ontwikkelen en vallen al als vrijwel onzichtbare deeltjes uit.

  Vaak begint de androgenetische haaruitval met de vorming van inhammen of een kale plek boven op het hoofd en volgt pas in een vergevorderd stadium de volledige kaalheid. De haren zijn er vaak zo slecht aan toe, dat ze nauwelijks zichtbaar zijn.

  Cirkelvormige haaruitval: Alopecia areata

  Alopecia areata is ook bekend als pleksgewijze kaalheid. Dit is een ronde, plaatselijk begrensde uitval. De pleksgewijze kaalheid is de meest voorkomende haaruitvalziekte en kan op iedere leeftijd optreden, vaak ook bij twintigers en dertigers. Opvallend bij deze vorm van haaruitval is dat er een duidelijk begrensde kale plek ontstaat, vaak boven op het hoofd. Aan de rand daarvan vindt men vaak korte afgebroken haren, die aan het einde in een dunne punt uiteenlopen. De kale plekken zijn glad, de haarzakjes blijven echter behouden. In samenhang hiermee treden vaak veranderingen aan de vingernagels, ribbels en kuiltjes op.

  Tot nu toe is de wetenschap er niet volledig in geslaagd de oorzaak van pleksgewijze haaruitval te ontdekken. Vermoedt wordt echter dat immuuncellen die zich eigenlijk met de bescherming tegen virussen en bacteriŽn bezig moeten houden tegen de cellen in de eigen haarwortels optreden. Daardoor zou het eigenlijk een defect in het afweersysteem zijn. De haren worden door het immuunsysteem als 'vreemd' herkend en zeer consequent afgestoten.

  Diffuse haaruitval: diffuse alopecie

  Er is sprake van diffuse haaruitval als de haardichtheid over het gehele hoofd afneemt. Bij door het haar strijken blijven veel haren aan de vingers hangen. Van een abnormale grote haaruitval is sprake als meer dan 80-100 haren per dag, gedurende meerdere weken, uitvallen. Deze vorm van haaruitval is een veelvoorkomend fenomeen en treedt vaker bij vrouwen dan bij mannen op. Een diffuse haaruitval kan bij acute of chronische infecties, maar ook bij stress voorkomen. Het is bekend, dat sommige medicijnen ook tot diffuse haaruitval kunnen leiden. Bovendien kunnen ook bepaalde stofwisselingsstoringen zoals een gebrek aan eiwit of aminozuren, gebrek aan vitamine, te sterk of te zwak functionerende schildklier, bloedsuikerziekten en andere stofwisselingsstoringen worden veroorzaakt. Een uniforme diagnosemethode is er niet, omdat vele factoren voor diffuse haaruitval verantwoordelijk kunnen zijn.

  Behandeling van een haaruitval

  Iedere vorm van haaruitval heeft zijn eigen behandeling, de meest werkzame behandeling is het opsporen van de storing die het probleem veroorzaakt en vervolgens proberen die te stoppen. Binnen een paar maanden kan op die manier de haaruitval gestopt worden. Het opsporen van de oorzaak van het uitvallen van haar is lastig, omdat na het vaststellen van de vorm van haaruitval er nog steeds verschillende oorzaken mogelijk zijn. Er zijn zowel chemische middelen die bepaalde allergieŽn opwekken en het afweersysteem afleiden om de haaruitval te stoppen, maar ook kunnen straling (ultraviolette) of medicijnen een oplossing bieden om de haaruitval te behandelen. Ook zalven kunnen een oplossing bieden voor sommige vormen van haaruitval, maar de basis ligt vaak inwendig, zoals stress of een tekort aan vitaminen.