keelpijn

Wat is keelpijn?

keelpijn Iedereen heeft wel eens last van zijn/haar keel met vaak veel hoesten als gevolg. Soms is de keelpijn alleen een vervelend kriebelend gevoel in de keel, maar het kan ook zijn dat slikken, eten, drinken, praten en zelfs ademhalen flink pijn doen. Je spreekt dan over keelontsteking of keelpijn.

Keelpijn is een pijn onderin of achterin de keel. Keelpijn komt meestal door een ontsteking van het keelslijmvlies, daarom wordt ook gesproken over keelontsteking. De pijn kan ook naar hals en oren trekken en gaat vaak gepaard met veel hoesten. Keelpijn gaat vaak samen met verkoudheid of een griep. Hoesten bij keelontsteking kan erg pijnlijk zijn en de keelpijn verergeren.

Keelpijn of keelontsteking is er in verschillende vormen, het kan een licht branderig gevoel in de mond zijn, of heftige pijn in de keel. Door de keelpijn of door zwelling van het slijmvlies in de keel ontstaan slikklachten. Het keelslijmvlies en de keelamandelen kunnen rood worden en opzwellen.

Achter in de keel kunnen zich witte stippen of dik, taai slijm begeven. Vaak zijn de klieren in de hals opgezet en gevoelig. Bij keelpijn of keelontsteking kan er ook sprake zijn van griep of koorts.

Oorzaak keelpijn/keelontsteking

Meestal is een ontsteking van het keelslijmvlies de boosdoener: de pijn trekt dan door van de keel naar de hals en oren. Maar ook roken en een verkeerd stemgebruik kunnen zorgen voor keelpijn.

Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking in de mond, de amandelen of het bovenste deel van de luchtpijp. Indien een ontsteking de veroorzaker is, dan komt dit in ongeveer 70% van de gevallen door een virus. In de overige gevallen wordt de keelpijn veroorzaakt door een bacteriŽle infectie. Als keelpijn plotseling komt opzetten, dit gepaard gaat met koorts, en er een lymfklierzwelling is, dan is de kans groter dat er een bacterie een rol speelt.

Keelpijn Virus

Het virus dat het vaakst keelpijn veroorzaakt, is het verkoudheidsvirus. Dit virus nestelt zich in het slijmvlies van je neus en keel en veroorzaakt daar een ontsteking. Dit gaat vaak gepaard met hoesten en een verkoudheid. Andere aandoeningen die een keelontsteking kunnen veroorzaken zijn de ziekte van pfeiffer en het griepvirus.

Keelpijn Bacterie

Een bacteriŽle keelontsteking is een ontsteking van de keel en amandelen die wordt veroorzaakt door de streptokokbacterie. Een keelontsteking met de streptokok wordt ook wel angina genoemd. Deze infectie komt heel plotseling op en gaat samen met pijn, roodheid, een gezwollen keel, pus op de amandelen, koorts, hoofdpijn en een onprettig gevoel.

Keelpijn overig

Keelpijn door een ontsteking uit zich meestal in een pijn in je keel die doortrekt naar je hals en oren. Vaak gaat dit gepaard met opgezette en gevoelige klieren in de hals. Keelpijn kan echter ook ontstaan door irritatie van de keel of verkeerd stemgebruik. In dat geval, uit de keelpijn zich doorgaans in de vorm van een kriebel, jeuk in de keel of heesheid en uiteraard overmatig hoesten

Behandelen keelpijn

De behandeling van keelpijn is afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten. In de meeste gevallen gaat keelpijn vanzelf over binnen ongeveer een week. Het kan ook zijn dat de keelontsteking overgaat in bijvoorbeeld een griep. Als de klachten en de pijn en het hoesten na drie dagen nog steeds aanhoudt, wordt geadviseerd een dokter te raadplegen.

Voor het behandelen en verlichten van de klachten als gevolg van keelpijn of keelontsteking kan er medicatie worden gebruikt in de vorm van medicijnen of zuigtabletten. Een simpele paracatemol kan al helpen tegen de pijn, maar er zijn ook speciale middelen tegen keelpijn of keelontsteking.

Als er sprake is van misselijkheid of erge slikpijn en hoesten, dan is het gebruik van pijnstillers een oplossing. Antibiotica is meestal onnodig omdat keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus en daar werkt antibiotica niet voor, tenzij de keelpijn ernstige vormen aanneemt en de arts dit adviseert. Er moet dan wel sprake zijn van hoge koorts, zeer heftige slikklachten, absurd hoesten, opgezwollen en pijnlijke lymfeklieren of de mond niet goed meer kunnen openen. Bezoek bij deze symptomen altijd een huisarts.

Naast medicatie, zijn er ook andere maatregelen die keelpijn kunnen helpen voorkomen en de keelontsteking verminderen. Denk hierbij aan het drinken van koud water of het eten van ijs, dit verzacht de keelpijn. Ook het drinken van kamillethee heeft een verzachtende werking. Bevordering van de speekselproductie door te zuigen op een dropje of een zuigtablet helpt ook tegen keelpijn. Ook het gorgelen met zout water helpt tegen keelpijn. Daarnaast is het belangrijk om ruimtes met droge lucht door airconditioning of verwarming te vermijden. Uiteraard wordt de pijn in de keel ook vermindert door niet te roken en zo min mogelijk te praten.