Overmatige transpiratie

Wat is overmatige transpiratie/hyperhidrosis

transpiratie Wie zonder veel inspanning veel zweet, heeft last van overmatig transpireren. Dit wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Veel transpireren is vervelend en vaak onaangenaam door de zweetlucht die vrijkomt. Soms gaat het alleen om transpireren van de handen, voeten of oksels, soms om het hele lichaam.

Zweten koelt het lichaam af, dit is belangrijk om de lichaamstemperatuur constant te houden. Bij warm weer of inspanning zult u meer transpireren. Sommige mensen zweten nauwelijks, anderen zeer veel. De reden van dit verschil is onbekend. Overmatige transpiratie is vervelend maar hoeft niet per se te worden behandeld. Overmatig zweten en hyperhidrosis is te herkennen aan veel zweten zonder inspanning, continu vochtige handen of voeten en op je kleding zijn vaak vochtplekken zichtbaar, vooral onder de oksels en op de rug. Hyperhidrosis kan zo erg zijn dat er meerdere malen per dag andere kleding moet worden aangetrokken. Overmatige transpiratie kan leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie. Naast de psychologische gevolgen kan overdreven zweten ook leiden tot een geÔrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen.

Oorzaak overmatige transpiratie

Mensen die overmatig zweten met hyperhidrosis zweten veel meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Soms is hyperhidrosis aangeboren, maar meestal uit het zich pas vanaf de puberteit.

Er kan ook sprake zijn van een zenuwafwijking die pas later in het leven ontstaat. Toch zijn er ook veel mensen die overmatig zweten zonder een aanwijsbare oorzaak. Wanneer alle zweetklieren over het hele lichaam overmatig actief zijn, ligt de oorzaak meestal bij een onderliggend probleem. Denk hierbij aan overgewicht, de overgang, een (chronische) infectie, hormonale ziekten, kanker, of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Overmatig zweten kan ook ontstaan onder invloed van psychische factoren.

Behandeling overmatige transpiratie/hyperhidrosis

Met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kan al een heel eind helpen bij het bestrijden van overmatig zweten. HygiŽne is hierbij van groot belang, en niet alleen goede deodorant. Regelmatig wassen, met niet teveel zeep, en goed afdrogen na het wassen. De poriŽn moeten zo veel mogelijk de ruimte krijgen om te ademen. Ademende kleding en bijvoorbeeld veel op blote voeten lopen helpt hierbij. Daarnaast is goede ventilatie ook belangrijk. Ook voeding speelt een rol, door hierop te letten, naast stress kan overmatige transpiratie of hyperhidrosis worden beperkt of zelfs voorkomen. Ook de omgevingstemperatuur is van belang, deze moet zo koel mogelijk zijn. Ook zijn er antizweetmiddelen te verkrijgen bij apotheek of medisch speciaalzaak, of de huisarts kan medicatie voorschrijven.

Ook het gebruik van deodorant of een andere anti-zweetmiddel lijkt noodzakelijk. Daarnaast is het aan te raden om de omgevingstemperatuur zo koel mogelijk te houden. Zorg ook voor een goede ventilatie. Door voeding die transpiratie veroorzaakt en stress te vermijden kun je ook proberen het zweten in de hand te houden.