Vaginale afscheiding of witte vloed

Wat is vaginale afscheiding, ook wel witte vloed genoemd?

vaginale_afscheiding Vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang heeft iedere vrouw vaginale afscheiding. Dit is een onderdeel van het natuurlijke reinigingsmechanisme van het lichaam. Vaginale afscheiding is heel normaal en zolang de hoeveelheid, geur en kleur hetzelfde blijft is er niets aan de hand. De vloeistof die in de vagina aanwezig is, sijpelt erin via de vaginawanden. De wanden zijn bekleed met een witachtig laagje. Vaginale afscheiding is een natuurlijk verschijnsel. De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm aan en zo nu en dan komt daar wat van naar buiten. Een andere term voor vaginale afscheiding is 'witte vloed'. witte_vloed

Normale vaginale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt, wordt het een beetje geel. Gewoonlijk ruikt het wat zuur; het kan ook zonder geur zijn. Daarom de naam witte vloed.

Soms heeft een vrouw klachten over haar afscheiding. Er kan meer afscheiding zijn dan normaal. Of de afscheiding is brokkelig. De kleur kan afwijkend zijn: groengeel of sneeuwwit. Het kan ook een beetje bloederig zijn. De geur van vaginale afscheiding kan ongewoon of zelfs vies zijn. De hoeveelheid en kleur van vaginale afscheiding variŽren gedurende de menstruatiecyclus. Rond de eisprong neemt de productie meestal toe en wordt het vocht glashelder en wat slijmeriger.

Vaginale afscheiding kan jeuk, irritatie of een branderig gevoel in en rond de vagina veroorzaken. Plassen en vrijen doen dan soms pijn.

Oorzaak vaginale afscheiding?

De ene vrouw produceert weinig vaginale afscheiding, de andere wat meer. Een aantal mogelijke oorzaken van vaginale afscheiding:

 • De maandelijkse cyclus heeft invloed op de afscheiding. Rond de eisprong, die meestal tussen twee menstruaties in valt, is er meer vocht. Ook kleur en geur van de afscheiding wisselen onder invloed van de cyclus.
 • Bij de meeste vrouwen zorgt seksuele opwinding voor extra vocht.
 • Tijdens zwangerschap is er ook vaak meer afscheiding.
 • De anticonceptiepil kan de afscheiding beÔnvloeden.
 • Ook de leeftijd heeft invloed: na de overgang wordt de vagina droger.
 • Andere afscheiding dan normaal, wordt vaak veroorzaakt door bacteriŽn of schimmels die normaal ook al in de vagina voorkomen.
 • Door gebruik van zeep kan het aantal schimmels en bacteriŽn toenemen. Zo ontstaat een ontsteking.
 • Schimmels kunnen zich extra vermenigvuldigen bij een verminderde weerstand.
 • Ook als u antibiotica gebruikt kunnen schimmels zich extra vermenigvuldigen.
 • Tijdens zwangerschap is er meer kans op een schimmelinfectie door de hormoonveranderingen in het lichaam.
 • Een ontsteking kan ook ontstaan door schimmels of bacteriŽn die niet in de vagina thuishoren. Soms komt de afscheiding door een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

  Over vaginale afscheiding behoeft men zich meestal geen zorgen te maken. Andere afscheiding, kan meestal ook geen kwaad. Het gaat bijna altijd in ťťn tot drie weken vanzelf over. Jeuk, veroorzaakt door de afscheiding, is wel vervelend. Soms is het gebied rond de vagina gezwollen en geÔrriteerd.

  Behandeling vaginale afscheiding

  Klachten ontstaan eerder door te veel dan door te weinig hygiŽne. Het is niet goed als er zeep in de vagina komt; was daarom dus niet met zeep in en rondom de vagina. Het is voldoende de schaamstreek onder de douche met lauw water af te spoelen en deppend af te drogen.

  Sommige vrouwen spoelen de vagina met een Ďmelkzuuroplossingí, te koop bij drogist en apotheek. Er is geen bewijs dat dit helpt. Vaginale spoelingen en -deodorant kunnen de vagina irriteren en worden daarom afgeraden.

  Veeg na ontlasten altijd van voren naar achteren af.

  Het is niet bewezen dat inlegkruisjes en nylon slipjes de afscheiding erger maken. Toch wordt vaak geadviseerd katoenen slipjes te dragen en geen inlegkruisjes te gebruiken. Dat voorkomt een 'broeierig' klimaat, waarin schimmels en bacteriŽn zich thuisvoelen.

  Krab bij jeuk zo min mogelijk. Het tere weefsel rond de vagina beschadigt gemakkelijk.

  Vrijen terwijl de vagina nog droog is, kan het slijmvlies irriteren. Laat de vagina eerst vochtig worden of gebruik een glijmiddel bij het vrijen.

  Een zaaddodend middel kan de vagina irriteren. Gebruik condooms en glijmiddelen waar geen zaaddodend middel aan is toegevoegd.

  Gebruik een condoom als u niet altijd met dezelfde partner vrijt, om een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) te voorkomen. Neem contact op met uw huisarts:

 • als de jeuk blijft;
 • bij een branderig gevoel bij het plassen;
 • als de afscheiding van kleur en geur verandert (wit of geel-groen, onaangenaam ruikend).
 • bij bloederige afscheiding (buiten de menstruatie);
 • als u denkt dat u een seksueel overdraagbare aandoening zou kunnen hebben;
 • als u ook pijn heeft in de onderbuik.